İstanbul Üniversitesi
Research Laboratories Information System

Ürodinami Laboratuvarı

Ürodinami Laboratuvarı

Bu Laboratuvar, 1993 yılında Prof. Dr. Yunus Söylet' in girişimleri ve çabaları ile kurulmuş olup, Üniversite Hastaneleri içinde bir ilk'e imza atmıştır. Laboratuvar kapsamında; çocuklarda idrar kaçırma ve yapma ile ilgili problemlerde uygulanan ürodinamide, idrar kesesi kapasitesi, basıncı ve genişleyebilirliği hakkında detaylı bilgi elde edilir. 

Üroflowmetri: İdrar akım hızının ve akımın zamana göre değişiminin ölçülmesidir. En hızlı akım (Qmax) ve ortalama akım (Qav) hızları ile toplam işeme zamanı, işeme eğrisi ve toplam işenen miktar değerlendirilir. İşlem için hastaya tetkik öncesi su verilir. Ön hazırlık gerektirmez. Hasta idrara sıkıştıktan sonra işlem gerçekleşir, aynı gün sonuç alınır.

Ürodinami: Ürodinami idrar kaçırmanın varlığını, biçimini, mesane ve üretranın fonksiyonlarını gösteren bigisayar destekli basınç ve akım değişikliklerini ölçmeye denir. Mesane ve üretra fonksiyonları, varsa idrar kaçırmanın biçimi ve derecesi tespit edilir. Mesane kasında fonksiyon bozukluğu varsa (aşırı aktif mesane-detrüsor overaktivitesi-detrüsör instabilitesi) ürodinami ile tanı konur.

 

Çok basit ve ağrısız bir yöntemdir. Ön hazırlık gerektirmez. Sadece idrar yolları enfeksiyonu mevcut ise işlem öncesi tedavi edilmelidir. Çok ince (2-3 mm) bir sonda ile idrar torbasına sıvı verilirken basınç değişiklikleri kaydedilir. Rektuma yerleştirilen bir sonda ile karın içi basınç ölçülür. Mesane dolarken ve boşalırken basınçlar birlikte ölçülür. Değişiklikler otomatik olarak kaydedilir. Bir takım manevralar ile idrar kaçağı olup olmadığı test edilir. Bu esnada sorulan sorularla idrar torbası hakkında fikir edinilir. Üretra fonksiyonları ölçülür.

En son işeme grafisi yapılarak idrar yolları ve kasları hakkında fikir sahibi olunur. İdrar kaçırma tedavisinin etkili olup olmadığı, ne kadar etkili olduğu tedavi öncesi ve sonrası ürodinami yaparak objektif olarak karşılaştırılır. Kaydedilmiş ve hesaplanmış bilgisayar verileri hastanın muayene bulguları ve şikayetleri ile birleştirilerek tedavinin biçimine karar verilir. 

Post Voiding Rezidü Tayini (PVR): Normal erkeklerde işeme sonrası mesanede kalan idrar miktarı (PVR: Post-voiding Rezidü) her zaman 12ml?den az olmaktadır. İdrar zorluğu belirtileri ile başvuran erkeklerde 100 ml?nin üzerinde PVR saptanması, mesanenin boşaltım işlevinde bir bozukluk olduğunu göstermektedir. Fakat bunun BPH?ya ya da mesanenin kasındaki yetersizliğe bağlı olduğunu ayırt etmek için daha ileri incelemeler gerekmektedir. PVR, ultrasonografi ile yeterli doğrulukta ölçülebilmektedir. İşlem öncesi ve sonrasında hazırlık gerekmez, hasta idrarını boşalttıktan sonra mesanede kalan idrar PVR cihazı ile ölçülür.



Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Cerrahi Bilimler Binası

Toplam kullanılan BAP Kaynağı: 15.000,00 TL


© 2019 İstanbul Üniversitesi
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı