İstanbul Üniversitesi
Research Laboratories Information System

Güneş Gözlemevi

  • İstanbul Üniversitesi Gözlemevi ile Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü, Merkez Kampüs.
  • İstanbul Üniversitesi Gözlemevi ve Beyazıt Yangın Kulesi. Gece eğitim gözleminden bir görüntü.
Güneş Gözlemevi

Günlük Güneş gözlemlerinin yapıldığı, Güneş'teki aktivitenin sürekli izlendiği gözlemevi. Gözlemevindeki donanım Güneş'in hem fotosfer hem de kromosfer tabakalarını izlemeye olanak veriyor.

1933 Üniversite Reformu'ndan sonra kurulan Astronomi Bölümü bünyesinde 1935 yılında inşaatı başlanan İstanbul Üniversitesi Gözlemevi'nde ağırlıklı olarak Güneş gözlemleri yapılmaktadır. Halihazırda Türkiye Cumhuriyeti'nde çalışmakta olan en eski gözlemevlerindendir. Sahip olduğu donanım çeşitli kereler bakım ve onarımdan geçmiş ve 2009 yılında modern aletlerle desteklenmiştir.

Gözlemevinde Güneş gözlemleri günlük olarak yapılmakta ve elde edilen veriler belirli merkezlerle anında paylaşılmaktadır. Ayrıca günlük Güneş gözlemleri Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü websayfasından da izlenebilir. Gözlemevi'nde Güneş'in fotosfer ve kromosfer tabakaları incelenebilmektedir.

Laboratuvar Araştırma Altyapısı

Gözlemevinde açıklığı 30cm ve odak uzaklığı 150cm olan astrograf, açıklığı 13cm odak uzaklığı 200cm olan fotosfer dürbünü ve açıklığı 12cm odaklığı 232cm olan kromosfer dürbünü olmak üzere üç mercekli teleskop bulunuyor. Kromosfer dürbünü dar-bant bir interferans filtresi ile birlikte kullanılmakta ve elde edilen Güneş görüntüsü geniş yongalı bir CCD kamera ile sayısal olarak kaydedilmektedir. 

Gözlemevi ayrıca kapsamlı bir meteoroloji istasyonu ile desteklenmektedir.

İşbirlikleri ve Projeler

Elde edilen fotosferik veriler güneş lekeleri indeksi üzerine Dünya Veri Merkezi?ni de (World Data Center) bünyesinde bulunduran Belçika merkezli Güneş Etkileri Veri Analiz Merkezi ile (Solar Influences Data Analysis Center) paylaşılmaktadır. İsviçre?nin Locarno şehrinde bulunan Istituto Ricerche Solari Locarno (IRSOL) Enstitüsü ile İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü arasında 2014 Mart ayı itibariyle Güneş fiziği konularını içeren 5 yıllık bir bilimsel çalışma protokolü imzalanmıştır.



İstanbul Üniversitesi Gözlemevi Araştırma ve Uygulama Merkezi, Merkez Kampüs, 34119, Beyazıt, İstanbul.

Toplam kullanılan BAP Kaynağı: 0,00 TL


© 2019 İstanbul Üniversitesi
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı