İstanbul Üniversitesi
Research Laboratories Information System

İST60 Teleskobu

  • İST60 Teleskobu kubbe içi görüntüsü
  • İST60 teleskobunun kubbesi ve günbatımı.
  • İST60 teleskobunun Ulupınar Astrofizik Gözlemevi'ndeki (Çanakkale) kubbesi ve kontrol odası.
İST60 Teleskobu

İST60 teleskobu İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fizik Bölümü'nün ortaklaşa olarak hayata geçirdiği bir projedir. 0.6 metre çapındaki Cassegrain tipi aynalı teleskop ile her türden yıldızın ışık değişimleri incelebilmekte; asteroidler gibi Güneş Sistemi'nin küçük cisimlerinin hareketleri izlenerek, yörünge parametreleri belirlenebilmektedir.

2009 yılında İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi'nin desteğiyle temin edilen ve Onsekiz Mart Üniversitesi'nin altyapı desteğiyle hayata geçirilen IST60 teleskobu kendi ölçeğinde Türkiye'nin en iyi çalışan teleskoplarından biridir. Gelişmiş mekaniği ve elektroniği ile çok hızlı bir şeklide gökyüzünün herhangi bir noktasına yönlendirilebilmekte ve gökcisimlerinin hassas takibini yapabilmektedir. 

IST60 teleskobu çift yıldızların, değişen yıldızların ve astreoidlerin fotometrik gözlemlerinin yapılabilmesi için çok uygundur. Ulupınar Astrofizik Gözlemevi'ndeki karanlık gökyüzü koşulları ile birlikte çok sönük cisimlerin incelenebilmesi olanaklı hale gelmektedir.

Altyapı

IST60 teleskobu birincil aynası 0.6 metre çapında Ritchey-Chretien tasarımlı bir optik teleskoptur. Telekoba bağlı CCD kamera ile gökyüzünde yaklaşık 10 yaydakikalık bir alan görüntülenebilmektedir. Gökcisimlerinin farklı dalgaboylarındaki ışık şiddetlerini ölçebilmek için CCD kameraya takılabilen astronomik filtre setleri bulunmaktadır.

Gözlemevinde ayrıca hava koşullarının takibi için gelişmiş bir meteoroloji istasyonu bulunmaktadır.

İşbirlikleri

IST60 teleskobu Onsekiz Mart Üniversitesi ile ortak zaman paylaşımı esasına göre işletilmektedir. Teleskop çok sayıda TÜBİTAK ve BAP projesine katkı yapmaktadır. Fransa'nın Nice şehrinde bulunan Observatoire de la Côte d'Azur ile Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü arasında Galaksi-dışı astronomi, kozmoloji, astronomik görüntü ve katalogların analizi ve yıldız astrofiziği konularında 5 yıllık bir bilimsel çalışma protokolü imzalanmıştır.



Onsekiz Mart Üniversitesi Ulupınar Astrofizik Gözlemevi, Çanakkale.

Toplam kullanılan BAP Kaynağı: 213.894,00 TL


© 2019 İstanbul Üniversitesi
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı