İstanbul Üniversitesi
Research Laboratories Information System

Nükleer Fizik Radon Ölçüm Laboratuvarı

Nükleer Fizik Radon Ölçüm Laboratuvarı

Nükleer Fizik Araştırma laboratuvarında Gama spektroskopi laboratuvarı ve Radon Ölçüm laboratuvarı olarak iki alt laboratuvardan oluşmaktadır. 



Radon ölçüm laboratuvarı;

Radon, renksiz, kokusuz, tatsız doğal olarak meydana gelen radyoaktif bir gazdır. Kapalı mekânlarda radon girişinin birinci kaynağı yeraltındaki toprak, ikinci kaynağı ise binalarda kullanılan malzemelerdir. Amerika da Ulusal Bilim Akademisinin yaptığı bir çalışmaya göre yılda 15000- 22000 insanın radon gazının sebep olduğu akciğer kanseri sonucu yaşamını yitirdiği belirlenmiştir. Radon gazı aynı zamanda depremin önceden sezilmesi çalışmalarında da kullanılır. Yerkabuğundan atmosfere yayınlanan radon miktarı genellikle küçüktür, fakat fay hatlarında, jeotermal kaynaklarda, uranyum depozitlerinde, volkanik hareketler sırasında ve depremlerin oluşumundan önce ölçülen radon miktarlarında anomalikler gözlenmektedir. Bu sebeple depremin önceden sezilmesiyle ilgili yeraltı sularında radon izleme çalışmaları yapılarak,  oluşacak deprem birkaç saat önce bildirilebilmektedir. İnsanlar yaşantılarının çoğunu bina içerilerinde geçirdiği için, bina içerisinde depolanan radon gazı miktarının ölçülmesi de çok büyük bir önem taşımaktadır.

Deprem ile radon gazı arasındaki ilişkiye yönelik çalışmalar ve Türkiye?nin çeşitli il ve ilçelerinde toprakta, havada ve suda radon gazı ölçümleri yapılabilecektir.

Radon Ölçüm laboratuvarında; aktif ve pasif yöntemle suda, toprakta ve havada radon ölçümü yapabilecek sistemler mevcuttur. Aktif olarak, radon ve radon ürünü konsantrasyonlarının sürekli belirlenmesi kompakt ve taşınabilir bir ölçüm sistemi olan AlphaGuard ile yapılabilmektedir. Pasif olarak ise nükleer iz kazıma detektörleri ile ölçümler yapılmaktadır. Bu ölçümler için, optik mikroskop ve sayım sistemi, su banyosu, saf su cihazı, hassas terazi, manyetik karıştırıcı, vakum fırın, kimyasallar vb. malzeme ve cihazlar laboratuvarda mevcuttur.


İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Fizik Bölümü, Nükleer Fizik Anabilim Dalı, 34134 Vezneciler-Fatih/İstanbul TÜRKİYE

Toplam kullanılan BAP Kaynağı: 127.792,71 TL


© 2019 İstanbul Üniversitesi
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı