Bitki Biyoteknolojisi Laboratuvarı
Bitkiler açısından model organizma olan arpa (Hordeum vulgare L.),
ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.), pirinç (Oryza sativa L.) tütün
(Nicotiana tabaccum L.) ve ayçiçeği (Avena sativa L.) türleri ile kültür
koşullarında çalışmalar yapılmaktadır. Arpa bitkisinde doku kültürü
koşullarında somatik varyasyonlar özellikle transpozon düzeyinde, transgenik
tütün bitkilerinde gen anlatım analizleri, transpozon analizleri, arpa, buğday
ve ayçiçeği bitkilerinde abiyotik stres koşullarında (tuzluluk ve ağır metal
vb.) fenolojik, fizyolojik ve genomik yanıtlar ve bu yanıtların bitki
hormonları ile düzeltilmesi genetik ve epigenetik yöntemlerle
araştırılmaktadır. Pirinç bitkisinde bir doktora tezi kapsamında GDO analizleri
yapılmaktadır.
Laboratuvarımızda
değişik düzeylerde mikroskopik analizler gerçekleştirilmektedir.
Laboratuvarımız moleküler markırlar konusundaki uzmanlığını insanda yaşlılıkla
ilgili genlerin genetik ve epigenetik analizlerinde de kullanmaktadır.
Laboratuvarımız bitki biyoteknolojisi alanında çalışan
grupların öncülerinden biridir. 1990'lü yılların başında, TÜBİTAK, NATO ve
İstanbul Üniversitesi tarafından desteklenen arpa biyoteknolojisi projeleri ile
kurulmuştur. Laboratuvarımız TÜBİTAK, GMBE'ndeki bitki biyoteknolojisi grubunun
da kurulmasına katkı sağlamıştır. Laboratuvarımız çok sayıda master ve doktora
tezi gerçekleştirilmesine ve değişik derecelerdeki araştırıcıların kendilerini
geliştirmelerine olanak sağlamıştır. Araştırma sonuçları, uluslararası
kitaplarda bölümler halinde,hakemli dergilerde basılmış ve kongrelerde
sunulmuştur.
İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, 34134 Vezneciler, İstanbul
Toplam kullanılan BAP Kaynağı: 369.575,00 TL Plant Biotechnology Laboratory
In our lab, in vitro studies are performed in
barley (Hordeum vulgare L.), bread wheat (Triticum aestivum L.), rice (Oryza
sativa L.) tobacco (Nicotiana tabaccum L.) ve sun flower (Avena sativa L.). Research
activities comprise transposon-induced somatic variations in barley; gene
expression and transposon analyses in transgenic tobacco; understanding of
phenotypic, physiological and genomic responses to abiotic stresses in barley,
bread wheat and sun flower; amelioration of stresses by plant hormones at
genetic and epigenetic levels. GMO detection in rice food products are being
carried out in the scope of a PhD thesis. Cytogenetic investigations are also
being practised. Our lab benefits the expertise on molecular markers for
analyses of aging-related genes in humans.
Our lab is one of the pioneers of plant biotechnology
research groups. It was established in earlier 1990s by barley biotechnology projects supported by TUBITAK, NATO, Istanbul University. Our lab also
supported the establishment of plant biotechnology group in TUBITAK, GMBE. A
great number of MSc and PhD theses have been performed in our lab which has
also provided opportunities to researchers at various stages of degrees to
improve themselves. Research findings have been published in international book chapters, peer-review journals and presented in congreses.
Istanbul University, Faculty of Science, Department of Molecular Biology and Genetics, 34134 Vezneciler, Istanbul, Turkey
Total resource (BAP): 369.575,00 TL