İstanbul Üniversitesi
Research Laboratories Information System

Translasyonel Biyoloji ve Nanobiyoteknoloji Araştırma Laboratuvarı

Translasyonel Biyoloji ve Nanobiyoteknoloji Araştırma Laboratuvarı


Laboratuvarda,  akut ve kronik akciğer hasarı ve onarımı, pulmoner fibrozis, miRNA ve LncRNA biyolojisi ve epiteliyal-mezenkimal geçişde rol oynayan mekanizmaları moleküler düzeyde araştıran translasyonel çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca, idiyopatik pulmoner fibrozis, pulmoner amfizem ve akciğer kanserinin patogenezi ve tedavisinde etkili moleküllerin ve yeni terapötiklerin keşfedilmesine odaklanılmıştır. Bu amaçlarla, çeşitli insan akciğer epitel ve mezenşimal hücre hatları üzerinde yapılan deneylerden elde edilen veriler, akciğer hastalıklı hayvan modelleri ve hastalardan alınan akciğer biyopsilerinden elde edilen verilerle karşılaştırılmaktadır.   TUSEB, TÜBİTAK ve BAP kaynaklı projelerimizde, transkriptomik, protein, siliko, moleküler ve biyokimyasal analizler ile hücre farklılaşması, hücre ölümü, hücre proliferasyonu, protein-protein ve protein-nükleik asit etkileşimleri, TGF-β ve Wnt sinyal yolları araştırılmaktadır. Bu çalışmaların sonucunda, 1 adet Avrupa patenti tescillenmiş,   birer adet Avrupa ve Ulusal patent başvurusu yapılmış ve uluslararası dergilerde makaleler yayınlanmıştır. İkili İşbirliklerimiz: İstanbul-Cerrahpaşa Üniversitesi,  Koç Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakülteleri, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ve Kartal-Koşuyolu  Eğitim ve Araştırma Hastanesi.

Nanobiyoteknoloji kapsamında bening karakterli pankreatik beta-hücre tümörü olan İnsulinoma INS-1 hücrelerinde ve çeşitli agresif karakterdeki pankreas kanser hücrelerinde, hücreleri ölüme götüren maddeleri nano formulasyon ile hücrelere uygulayarak hedefli kanser tedavisini sağlamak için deneyler yapılmaktadır. Bu şekilde mevcut kanser tedavilerindeki yan etkileri minimuma indirgemek amaçlanmaktadır. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, İstanbul Üniversitesi ve Bezmialem Üniversitesi Eczacılık Fakülteleri ile yapılan çok sayıda ortak çalışma kapsamında sentez edilen nanoformülasyonlara yüklenen etken maddeler kanser hücrelerine uygulanmakta ve hücrelerde meydana gelen hücre ölümlerine ait moleküler mekanizmalar çalışılmaktadır. Bu alanda yapılan yüksek lisans çalışması ile de genç araştırmacıların tecrübe kazanması sağlanmaktadır. Ayrıca, hücreler arası protein, lipid ve nükleik asitleri taşıyan, hücreler arasında çok fazla göreve sahip doğal nanopartiküller olan eksozomlar ile de çalışılmaktadır. Primer ve Kök Hücre Araştırma laboratuvarımızda karakterizasyonları yapılan pankreatik adacık kökenli progenitör hücrelerden izole edilen eksozomlar ile de pankreas kanserinin tedavisine yönelik bir yüksek lisans tezi yapılmış, uluslararası bir dergide yayınlanmıştır ve bu kapsamda ileriye dönük projeler de planlanmaktadır.



 Laboratuvar Alt Yapısı

CO2 Etüv, Laminar airflow,  soğutmalı santrifüj, homojenizatör, horizontal ve vertikal elektroforez sistemleri, Buzdolabı, transilluminatör, vorteks.

İşbirlikleri ve Projeler


The Helmholtz Zentrum München - German Research Center for Environmental Health. Comprehensive Pneumonology Center (Almanya); Laboratory of Cell Biology and Histology, Department of Biomedical Sciences, University ofAntwerp (Belçika);  yurt dışı işbirlikleri bulunmaktadır. BAP ve TÜBİTAK destekli Ar-Ge projeleri yürütülmektedir.

İkili İşbirliklerimiz: İstanbul-Cerrahpaşa Üniversitesi,  Koç Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakülteleri, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ve Kartal-Koşuyolu  Eğitim ve Araştırma Hastanesi.



 




İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı, 34134, Vezneciler, Fatih / İSTANBUL

Toplam kullanılan BAP Kaynağı: 1.656.121,01 TL


© 2019 İstanbul Üniversitesi
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı