İstanbul Üniversitesi
Research Laboratories Information System

Çevresel DNA (eDNA) Analiz Laboratuvarı

Çevresel DNA (eDNA) Analiz Laboratuvarı

eDNA, bir organizmanın çevresine bıraktığı gamet, ölü deri hücreleri, dışkı, idrar, mukoza gibi su, çökelti veya toprak örnekleriyle ortamdan toplanabilen genetik materyali (nükleer, mitokondriyal veya kloroplast DNA) ifade eder. eDNA, doğal ortamlardan alınan örneklerdeki genetik materyali analiz ederek çevresel değişiklikleri ve biyolojik çeşitliliği ortaya çıkarmak, geleneksel ekolojik araştırma yöntemlerini güçlendirmek veya yönlendirmek için kullanılabilen bilimsel bir yöntemdir. eDNA uygulamaları, zaman alıcı ve yoğun emek gerektiren, tespiti zor olan veya düşük popülasyon bolluğuna sahip türlerin dağılımını belirleme konusunda geleneksel yöntemlere kıyasla yüksek hassasiyet ve doğrulama yeteneği sunar. Bu nedenle, eDNA yöntemleri biyolojik çeşitlilik ve ekosistem sağlığı hakkında daha güvenilir bilgiler elde etme konusunda önemli bir araçtır.

Çevresel DNA Laboratuvarı'nın kuruluş amacı sularımızdaki zararlı alg artışları (HAB), biyotoksin üreticileri ve algal toksinlerin moleküler karakterizasyonu üzerine PCR-temelli klonlama, yeni nesil dizileme, filogenetik, metagenomik ve çevresel DNA (eDNA) analizi konularında araştırmalar yapmaktır. Türkiye'de ilk kez bentik dinoflagellatlar üzerine moleküler ve toksikolojik karakterizasyona dayalı çalışmalar laboratuarımızda yürütülen araştırma projeleri ile gerçekleştirilmektedir. 

İşbirlikleri ve Projeler:
İ.Ü. Deniz Bilimleri Enstitüsü, İ.Ü. Fen Fakültesi ile yurt içi; Alfred Wegener Kutup ve Deniz Araştırmaları Enstitüsü (Almanya). TÜBİTAK ve BAP destekli Ar-Ge projeleri yürütülmektedir.

- Batı Karadeniz, Marmara Denizi ve Ege Denizi'nin Kuzeyinde Bentik / Epifitik Dinoflagellatların Morfolojik, Moleküler ve Toksikolojik Karakterizasyonu (TÜBİTAK 121Y389).
- Mikroalg-Bakteri Mikrobiyomunun Müsilaj Oluşumu Ve Biyokütle Üretimine Etkisi (TÜBİTAK 12G028).
- Kuzeydoğu Marmara Denizi'nde Bulunan Potansiyel Zararlı ve/veya Toksik Fitoplankton Türlerinin Morfolojik, Genetik ve Toksikolojik Özelliklerinin Belirlenmesi (122Y440).
Türkiye'nin Kıyı Sularında ve Kutup Bölgelerinde Bulunan Zararlı Mikroalg Türlerinin ve Bu Türlerin Ürettikleri Toksinlerin Değerlendirilmesi (Habtupore) (TÜBİTAK 123N588).
- Türk Kıyı Sularından İlk kez Saflaştırılarak Plankton Kültür Koleksiyonuna Katılan Dinoflagellat Türlerinin Taramalı Elektron Mikroskobu ile Belirlenmesi (İ.Ü. BAP FBA-2023-40242).


İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Binası -1 Kat, 34119 Beyazıt Kampüs Fatih / İstanbul

Toplam kullanılan BAP Kaynağı: 67.716,00 TL


© 2019 İstanbul Üniversitesi
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı