İstanbul Üniversitesi
Research Laboratories Information System

Veri Analizi ve Makine Öğrenmesi Uygulamaları Araştırma Laboratuvarı (DAMLA Lab)

Veri Analizi ve Makine Öğrenmesi Uygulamaları Araştırma Laboratuvarı (DAMLA Lab)

DAMLA Lab veri analizi araştırmalarının yürütüldüğü bir laboratuvardır. Parçacık fiziği detektörlerinde toplanan verilerin veya Monte Carlo üreteçleri ile üretilen simülasyon verilerinin analizi temel araştırma alanını oluşturmaktadır. Verilerin analizi ve sınıflandırılmasının makine öğrenmesi metotları ile kullanılarak yapılması da laboratuvarın diğer bir ana çalışma alanını oluşturur. Makine öğrenmesinin sadece parçacık fiziğinde uygulaması değil, aynı zamanda disiplinler alanda uygulamaları da çalışılmaktadır.

Veri Analizi ve Makine Öğrenmesi Uygulamaları (DAMLA) laboratuvarı 2022 yılında yürütücülüğünü öğretim üyesi Hale Sert’in yaptığı TUBİTAK 2232-A Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı projesi kapsamında İstanbul Üniversitesi Fizik Bölümünde kurulmuştur. Laboratuvar Fen Fakültesi, Fizik Bölümü, D blok G01 numaralı binada bulunmaktadır.

Laboratuvarda parçacık fiziği veri analizi çalışmaları ile makine öğrenmesinin hem parçacık fiziği alanında hem de disiplinlerarası alanlardaki uygulamaları üzerine çalışmalar yürütülmektedir.

Dünyanın en büyük parçacık fiziği araştırma enstitülerinden biri olan Fransa ve İsviçre sınırında kurulmuş olan CERN, proton demetlerini yüksek enerjilerde hızlandıran ve 4 farklı noktada çarpıştıran LHC (Large Hadron Collider) çarpıştırıcısına ev sahipliği yapmaktadır. Demetlerin çarpıştırıldığı her bir nokta farklı fizik motivasyonuna sahiptir ve farklı yapılarda detektörler içerir. Parçacık fiziği veri analizi çalışmaları LHC detektörlerinden biri olan CMS (Compact Muon Solenoid) detektöründe toplanan verilerin analizinin yanı sıra gelecekte kurulması planlanan deneyler için simülasyon ile üretilmiş olan verilerin analizini de kapsamaktadır. Bu alandaki çalışmalar Standart Model ve Standart Model ötesi fizik (yeni fizik) alanları üzerinedir. Özellikle de en ağır lepton olan tau leptonunun offline ve online (trigger) seviyelerindeki yeniden yapılandırılma ve tanımlanması üzerine çalışılmaktadır.

Makine öğrenmesinin uygulamaları çalışmaları ise yüksek enerji fiziği deneylerinde farklı sinyallerin sınıflandırılması çalışmaları ile medikal görüntülerin derin öğrenme metotları kullanılarak ikili ve çoklu sınıflandırma çalışmalarını kapsamaktadır.

İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Fizik Bölümü, D-Blok, G 01, Vezneciler, Fatih/İstanbul

Toplam kullanılan BAP Kaynağı: 0,00 TL


© 2019 İstanbul Üniversitesi
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı