İstanbul Üniversitesi
Research Laboratories Information System

Radyoekoloji

Radyoekoloji

Laboratuvar kontrollü çalışmalarda, deniz omurgasızları (yumuşakçalar, karındanbacaklılar, derisi dikenliler, mercanlar), yakın gelecekte iklime uyum sağlama kapasitelerini daha iyi anlamak için iklimle ilişkili stres etkenleri ve ksenobiyotiklerin bir kombinasyonuna maruz bırakılır. Deniz metazoanlarının çevresel değişikliklere verdiği tepkileri ortaya çıkarmak için fizyolojik, moleküler ve radyoekolojik teknikler kullanılır.

Radyoekoloji Laboratuvarında iki çeşit radyoekoloji çalışması yapılmaktadır: (1) Denizel ve karasal çevrede radyonüklid biyomonitoringi (2) Deniz omurgasızlarında radyonüklid ve metallerin biyobirikim kinetiklerini belirlemek için yapılan laboratuvar deneyleri.



Laboratuvardaki mevcut araştırmalar, deniz organizmalarının fizyolojisinin okyanus asitlenmesi, ısınma ve oksijensizleşme gibi çevresel değişimlerin yanı sıra mikroplastik gibi deniz kirleticilerinden nasıl etkilendiğini incelemektedir. Laboratuvar kontrollü çalışmalarda, deniz omurgasızları (yumuşakçalar, karındanbacaklılar, derisi dikenliler, mercanlar), yakın gelecekte iklime uyum sağlama kapasitelerini daha iyi anlamak için iklimle ilişkili stres etkenleri ile birlikte ksenobiyotiklerin kombinasyonuna maruz bırakılmaktadır. Deniz omurgasızlarının fenotipik esnekliği, çevresel değişikliklerin birleşimi altında incelenmektedir.

Biyomonitoring çalışmalarında ise çevreden toplanan biyotik ve abiyotik örneklerdeki adyonüklid aktiviteleri ölçülür. Bu laboratuvarda yüksek saflıkta germanyum dedektörlü iki gama spektrometresi bulunmaktadır. Bu cihazlar Cs-137 gibi yapay radyonüklidlerin ve U-238 ve Th-232 serisi ve K-40 gibi doğal radyonüklidlerin aktivitelerinin ölçülmesinde kullanılmaktadır. Gama yayıcılara ek olarak alfa radyasyonu yayan Po-210 radyonüklidinin denizel örneklerdeki aktivitesi laboratuvarda bulunan alfa spektrometresi kullanılarak ölçülür. Deniz omurgasızlarında metal ve radyonüklidlerin alım ve atılım kinetikleri laboratuvarda radyoizleyici deneyleri yapılarak belirlenmektedir.


İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü PK 34134 Vezneciler-Fatih/İstanbul

Toplam kullanılan BAP Kaynağı: 300.000,00 TL


© 2019 İstanbul Üniversitesi
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı