İstanbul Üniversitesi
Research Laboratories Information System

KLİNİK NÜTRİSYON VE MİKROBİYOTA ARAŞTIRMA LABORATUVARI

KLİNİK NÜTRİSYON VE MİKROBİYOTA ARAŞTIRMA LABORATUVARI

Klinik Nütrisyon ve Mikrobiyota Araştırma Laboratuvarımız klinik beslenme, mikrobiyota ve genetik konularına odaklanan bilim insanlarının multidisipliner çalışmalar yürüttüğü bir araştırma laboratuvarıdır.

Laboratuvarımızın Klinik Nütrisyon Birimi’nde, beslenme bozuklukları ve sarkopeni (kas kütlesi,  kalitesi ve fiziksel kapasitede azalma) alanlarında analiz ve çalışmalar yapılmaktadır. Bu alanda kullanılan multifrekans bioelektrik impedans analizi (BIA) cihazı, ultrasonografi, kas kuvveti ölçümünde kullanılan el dinamometresi, diğer BIA cihazları ve antropometrik ölçümlerde kullanılan diğer ekipmanlar bulunmaktadır. Klinik Nütrisyon tarafında poliklinikte her an kullanılmak üzere küçük-orta hacimde bir enteral beslenme ürünü depomuz, çok sayıda klinik çalışmanın yapıldığı bir analiz odamız ve yine acil kullanım için envanterde tutulan enteral beslenme setleri ve nazoenteral tüpler bulunmaktadır.

Laboratuvarımızın Mikrobiyota Birimi’nde ise çeşitli mikrobiyal toplulukların ekolojik, işlevsel ve tıbbi özellikleri analiz edilerek çevre-konak-mikrobiyal topluluk etkileşimleri kapsamlı bir şekilde incelenmektedir. Laboratuvarımızda ağırlıklı olarak insan bağırsak mikrobiyotası çalışmaları gerçekleştirilmekle birlikte, insanların yaşamlarının her döneminde mikroorganizmalarla etkileşim içinde olmasından dolayı farklı ortamlardaki mikrobiyal topluluklar üzerinde de aktif olarak çalışmaktayız. 



İstanbul Tıp Fakültesi’nde klinik nütrisyon konusunda sistematik hizmetler ve çalışmalar ilk kez 2005 yılında İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Genel Dahiliye Bilim Dalı içinde başlamıştır. Bu birimde yürütülen hizmetler sonucunda 2010 yılında ilk kez resmi olarak Klinik Nütrisyon Birimi (KNB) kurulmuştur. KNB ekibinde daimi hizmet yapan bir öğretim üyesi, 2 hemşire ve bir diyetisyen bulunmaktaydı. KNB ekibinde yer alan ve gerekli hallerde konsültasyon hizmeti alınan farklı branşlardan 9 öğretim üyesi daha mevcuttu. Başlangıçta sadece hastanede yatan hastalara konsültasyon hizmeti verilmekte iken hastaların taburculuk sonrası takiplerinin yapılabilmesi amacıyla 2011 yılında Türkiye’de ilk kez Klinik Nütrisyon Polikliniği kuruldu. Haftanın 2 işgünü çalışan polikliniğimizde hastanede daha önce yatan hastaların takibi yanı sıra diğer kliniklerden gönderilen ayaktan hastalar tedavi edilmeye başlandı. KNB’de daimi çalışan öğretim üyesi sayısı 2’ye yükseldi. 2015 yılında daimi çalışan öğretim üyesi sayısı 3’e, 2019’da ise 4’e yükseldi.

İnsan mikrobiyotası konusundaki çalışmalarımızın ardından, 2019 yılında birimimize bir uzman araştırmacının katılımıyla klinik nütrisyon çalışmalarının yanında mikrobiyota çalışmalarının da yürütüleceği “İstanbul Tıp Fakültesi Klinik Nütrisyon ve Mikrobiyota Araştırma Laboratuvarı” kuruldu. Laboratuvarımızın kuruluş amacı klinik nütrisyon ve mikrobiyota alanlarında ileri düzey analizler ve araştırmalar yapmak, ulusal ve uluslararası ölçekte veriler üretebilmek ve bu alanda uzman araştırmacıların yetişmesine katkıda bulunmaktır. İTF Klinik Nütrisyon ve Mikrobiyota Araştırma Laboratuvarı yürüyen ve başvuru aşamasında olan projeleri ile çalışmalarına devam etmektedir. Geldiğimiz noktada yürüttüğümüz klinik nütrisyon, sarkopeni ve mikrobiyota çalışmalarımızı dışa bağımlı olmadan laboratuvar imkanlarımızla gerçekleştirmekteyiz. 


MİSYON

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi içinde, bilimsel ve etik kurallar dahilinde uluslararası standartlarda analiz ve araştırma hizmetleri yapan, çağdaş, güvenilir ve referans merkez olma hüviyetini taşımak ve bu bilinçle ülkemize ve halkımıza kaliteli hizmet sunmaktır. 

VİZYON

Türkiye’de alanında öncül bir merkez olarak, ilgili konularda referans algoritmalar eşliğinde güncel teknolojiler kullanarak ülkemize ve coğrafyamıza özgü verilere ulaşmak, bu yolla bilgiyi sanayi ile buluşturarak çözüm ve katma değer üretmek ve yeni araştırmacılar yetişmesine olanak sağlamaktır.




İstanbul Tıp Fakültesi, Genel Dahiliye, Çapa - Fatih / İSTANBUL

Toplam kullanılan BAP Kaynağı: 0,00 TL


© 2019 İstanbul Üniversitesi
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı