İstanbul Üniversitesi
Research Laboratories Information System

Primer ve Kök Hücre Araştırma Laboratuvarı

Primer ve Kök Hücre Araştırma Laboratuvarı

Laboratuvarımızda Türkiye'de ilk kez pankreatik beta-hücreleri izole edilmiş ve uzun süreli kültür uygulamaları ile tek hücre düzeyinde çalışmalar yapılmıştır. Diyabet hastalığında beta-hücrelerini etkileyen moleküler mekanizmalar hücre ölümü, hasarı ve onarım yolakları ekseninde araştırılmaktadır. Uzun yıllardır deneysel hiperglisemik ve diyabetik hayvanlardan izole edilen primer pankreatik beta-hücreleri ve pankreatik adacık kökenli progenitör hücreler ile in vitro çalışan araştırma grubumuz insan sağlığına yönelik terapötik yaklaşımlara temel katkı sağlamayı, temel ve klinik bilimler arasında köprü oluşturarak çalışmaların uygulamaya geçirilmesini hedeflemektedir.  Bu kapsamda 1 adet Avrupa patenti ile 3 adet ulusal patent alınmış ve çok sayıda yüksek etki değerlikli uluslararası dergide makale yayınlanmıştır. Hücre plastisitesinin Tip 2 diyabet ve pankreas kanseri gelişiminde pankreas, NAFLD/NASH gelişiminde karaciğer ve Alzheimer hastalığının patogenezinde beyin dokularındaki merkezi rolleri ve ilgili moleküler mekanizmalar TÜSEB ve TÜBİTAK destekli 2 adet ulusal ve 2 adet uluslararası dış kaynaklı proje kapsamında araştırılmaktadır. 



 Laboratuvar Alt Yapısı

Kök hücre biyolojisi araştırmalarının temel teknikleri olan FACS, MACS, qRT-PCR ve immunofloresans analiz yöntemlerinin yanı sıra çeşitli transkriptomik, epigenetik ve proteomik yöntemler kullanılmaktadır.

 İşbirlikleri ve Projeler

Hücre plastisitesinin Tip 2 diyabet ve pankreas kanseri gelişiminde pankreas, NAFLD/NASH gelişiminde karaciğer ve Alzheimer hastalığının patogenezinde beyin dokularındaki merkezi rolleri ve ilgili moleküler mekanizmalar TÜSEB ve TÜBİTAK destekli 2 adet ulusal ve 2 adet uluslararası dış kaynaklı proje kapsamında araştırılmaktadır. 

İkili İşbirliklerimiz: İstanbul-Cerrahpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi, İstanbul Demiroğlu Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi, Marmara Üniversitesi Fen Fakültesi.



 





İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı, 34134, Vezneciler, Fatih / İSTANBUL

Toplam kullanılan BAP Kaynağı: 416.537,83 TL


© 2019 İstanbul Üniversitesi
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı